Większość warzyw, w tym także buraki, podczas obróbki termicznej traci wiele ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jeśli więc pytasz czy można jeść surowe buraki, odpowiemy że właśnie w takiej postaci są dla nas najlepsze! Nie bój się więc robić sałatek czy soków ze świeżych buraków. Organizm Ci za nie podziękuje!
Sok z buraka właściwości
Buraki, które powoli wracają do łask, są bardzo doceniane przez dietetyków i lekarzy. Poza nieocenionym smakiem, są bowiem prawdziwą skarbnicą wielu ważnych składników odżywczych oraz witamin! Poniżej prezentujemy te najważniejsze:
- Potas – w stu gramach buraków zajdziemy go w dawce aż 325 mg!
- Fosfor – aż 40 mg na sto gram surowych buraków
- Magnez – 23 mg na sto gram
- Wapń – na sto gram buraków – 16 mg
- Kwas foliowy – niezbędny w diecie kobiet, które planują zajście w ciążę
- Witaminy A, B oraz C – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
- Bor – to właśnie dzięki niemu, buraki uważane są za naturalny afrodyzjak; bor wpływa bowiem na produkcję hormonów, które odpowiedzialne są za popęd seksualny
- Betaina i tryptofan – poprawiające samopoczucie i ułatwiające zrelaksowanie się
- Błonnik – wspomagający układ wydalniczy i ułatwiający odchudzanie
- Beta-karoten – dbający o nasz wzrok, układ odpornościowy i stan skóry
- Azotany – pomagają regulować ciśnienie krwi
Kto powinien unikać buraków?
Jak w każdej kwestii, także i w tej, znajdą się wyjątki od reguły:
- Diabetycy – powinni unikać spożywania dużej ilości buraków gotowanych (których indeks glikemiczny wynosi około 65 IG), śmiało mogą jednak sięgać po buraki surowe, których IG jest ponad dwa razy niższe
- Chorujący na nerki – buraki zawierają szczawiany, które mogą sprzyjać powstawaniu kamieni w nerkach