W XXI wieku w czasach nieustannej gonitwy, pędu i pospiechu, również w jedzeniu nie potrafimy zachować umiaru i niezbędnego spokoju. Jemy szybko, nie dbając o to, co ląduje w naszych żołądkach. Większość ludzi w jedzeniu kieruje się zasadą: „Najważniejsze, że dobrze smakuje”. Nie zwracamy uwagę na to, czy pokarm, który wkładamy do ust jest zdrowy, czy posiada odpowiednią ilość witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów i składników odżywczych.
Zdrowe odżywianie
Niestety zwykle jemy byle co, byle jak, byle gdzie, co skutkuje… byle jakim zdrowiem, wyglądem i samopoczuciem. Żeby zmienić nawyki żywieniowe nie wystarczy zacząć kupować inne produkty niż dotychczas. Trzeba zmienić całkowicie sposób myślenia i zacząć traktować pokarm jak lekarstwo!
Zdrowa dieta
Coraz więcej młodych ludzi dotykają problemy, z którymi jeszcze 50 lat temu spotykały się nieliczne jednostki. Nadwaga, a nawet monstrualna otyłość to problemy pierwszego świata, które są skutkiem jedzenia łatwo dostępnej przetworzonej żywności prosto z półek sklepowych lub popularnych barach szybkiej obsługi, które chętnie odwiedzamy w czasie przerwy w pracy, szkole, czy na imprezach. W miastach takie miejsca są niemal wszędzie!
Popularne od lat 90 fast-foody, jako symbol zachodniej cywilizacji i modnego stylu bycia stały się dla ludzkości prawdziwą zagładą! Nawet osoby mające świetną przemianę materii zmagają się z poważnymi dolegliwościami, które fundują nam chemicznie przetworzone pokarmy pełne konserwantów, barwników, polepszaczy smaku i różnej maści uzależniających i wyniszczających chemikaliów dodawanych w celu pokreślenia smaku i zapachu, by zachęcić klientów.
Jak się zdrowo odżywiać?
Niezdrowa żywność już zbiera żniwo. A skutkiem tego są coraz częstsze zawały nawet u młodych osób, otyłość i nadwaga, problemy z tarczycą, cukrzyca, miażdżyca, awitaminoza, nadmierna potliwość, nieprzyjemny zapach ciała wydzielany wraz z potem, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, nadmiernie wydalane gazy, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, trądzik i inne problemy skórne, wypadanie włosów, próchnica i wypadanie zębów, szybsze starzenie się organizmu, osłabienie, problemy ze wzrokiem, chroniczne zmęczenie, bóle głowy, brzucha, a w końcu choroby nowotworowe. Kiepska jakość żywienia prowadzi nawet do śmierci. I warto mieć to na uwadze za każdym razem, gdy sięgamy po kolejną porcję frytek.
Na następnej stronie dowiesz się jakie są zasady zdrowego żywienia: