Jak jeść awokado?

Awokado to przepyszny owoc nazywany egzotyczną gruszką ze względu na swoją niezwykłą podobiznę. Jest zdrowe, smaczne, wyróżnia go duża pestka w środku, a jego miąższ można przygotować na różne sposoby.

Owoc awokado

Awokado stosowany jest przez wielu za zamiennik tłuszczów zwierzęcych. Ma niebagatelny wpływ na układ trawienny, na przemianę materii, bogaty w tłuszcze nienasycone i ogromna ilość witamin i minerałów. Awokado ze względu na dużą zawartości luteiny świetnie wpływa na poprawę wzorku, zawiera dodatkowo antyoksydanty przeciwdziałając nowotworom. Jest korzystny głównie dla kobiet w ciąży ze względu na witaminę B w tym kwas foliowy niezbędny dla zdrowia dziecka. Awokado służy nie tylko do jedzenia, ale też do pielęgnacji ciała. Stosowany chętnie w kosmetologii. Często możemy natknąć się na kremy, balsami, maseczki, odżywki i szampony z dodatkiem awokado. W kuchni z kolei idealnie nadaje się do sałatek, deserów, a nawet może stanowić zdrowy zamiennik masła i innych tłuszczy.

Owoc najlepiej wybrać w pełni dojrzały, wówczas skórka łatwiej będzie odchodzić, a miąższ będzie delikatniejszy i bardziej soczysty. Awokado można obrać ze skórki jak jabłko, jednak najlepiej jest pokroić go na kawałki lub przekroić na pół. Trzeba uważać na dużą pestkę, którą po przekrojeniu należy wyjąć. Awokado można rozgnieść widelcem lub dużą łyżką i potraktować jak masło lub pastę do smarowania. Można go pokroić w drobne kawałeczki i dodać do słodkich owocowych sałatek lub zmiksować z dodatkiem mleka i miodu. Powstanie wówczas bardzo zdrowy i smaczny koktajl. Smacznego!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x