Zasady zdrowego odżywiania
– Jedz regularnie – a najlepiej co 3-4 godziny tak, by nie odczuwać zbyt dużego głodu. Pozwoli to na stabilizację poziomu glukozy we krwi i przyspieszy twoją przemianę materii. Błędem jest myślenie, że aby schudnąć lub utrzymać zdrowe ciało należy mało jeść. Wręcz przeciwnie! 5 niewielkich posiłków dziennie jedzonych w równych odstępach czasu to idealny sposób odżywiania się.
– Śniadanie zjedz jak król, a kolację oddaj wrogowi – najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie tak często przez nas zaniedbywane. Powinno być syte, pełne zdrowego nabiału i dostarczające nam energii na cały dzień. Kolacja z kolei powinna być lekka i nietłusta.
– Urozmaicaj swoją dietę – w jedzeniu, podobnie jak w życiu trzeba koniecznie unikać monotonii. Komponuj swoje posiłki tak, by na co dzień nie zabrakło w nich elementów bogatych w składniki odżywcze. Miej na uwadze produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, najlepiej ciemne, kasze, zdrowe razowe makarony), nabiał i przetwory mleczne (jogurty najlepiej naturalne, sery i twarożki, maślanki) oraz co najważniejsze owoce i warzywa. Dodatkowo nie może zabraknąć w twojej lodówce jaj, ryb i mięsa. Jednakże należy unikać mięsa czerwonego, gdyż w nadmiarze szkodzi.

– Zapomnij o słodkich przekąskach – na zawsze pozbądź się ze swojej diety słodkich ciastek, czekoladek, cukierków, żelek, drażetek i innych podobnych produktów. Nie wnoszą do naszego organizmu nic prócz niezdrowego cukru, który uzależnia, pustych kalorii, powodują problemy trawienne, próchnicę i wypryski na twarzy. Jeśli masz słabość do słodyczy możesz je zastąpić owocami suszonymi. To świetny zamiennik słodyczy, który nie tylko poprawia samopoczucie, ale też jest zdrowe, smaczne i wspomaga układ trawienny.
– Woda, woda i jeszcze raz woda! – na zawsze pozbądź się ze swojej lodówki słodzonych gazowanych napojów i soków. Nie dostarczają nam nic prócz nadmiaru cukru niszcząc nasze zdrowie i powodując kiepskie samopoczucie. W dodatku uzależniają! Zastąp je zwykłą wodą mineralną niegazowaną. Możesz dodawać do niej dla smaku plasterek cytryny, listek mięty lub inny dodatek wedle uznania. Twoje ciało, a głównie wątroba z pewnością Ci za to podziękują. Pij mniej więcej 6-8 szklanek wody dziennie.
– Herbaty ziołowe – zamiast tradycyjnej czarnej herbaty przerzuć się na herbatki ziołowe. Znajdziesz ich ogromną ilość w sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością. Możesz dopasować zioła do swoich problemów zdrowotnych. Najlepsze i najpopularniejsze herbatki to rumianek, mięta, nagietek, pokrzywa, skrzyp polny. Możliwości jest wiele. Usprawnią pracę twoich jelit, poprawiają samopoczucie, uspokoją skołatane nerwy i przyspieszą przemianę materii. A jak smakują! Na efekty długo czekać nie trzeba.
– Zapomnij o soli – sól podobnie jak cukier nazywana jest białą śmiercią. Diametralnie podnosi poziom złego cholesterolu, powoduje nadciśnienie, miażdżycę, zatrzymanie wody w organizmie, opuchliznę i masę innych problemów zdrowotnych. Zamiast niej zacznij stosować zdrowe przyprawy. Sól dodawana jest często do gotowych przetworzonych produktów. Unikaj jak ognia produktów konserwowych, wędzonych, czerwonego mięsa, wędlin i słonych przekąsek jak chipsy, paluszki, solone orzeszki ziemne.
– Zamień smażenie na pieczenie i gotowanie – to bardzo zdrowy nawyk, który warto wprowadzić do naszych kuchni. Jedzenie smażone pozbawione jest wartości odżywczych, za to pełne jest tłuszczu i soli. Najlepiej sprawdzi się gotowanie na parze, które nie tylko jest łatwe, ale pozwala zachować dużo witamin i składników odżywczych w pokarmie.
– Jedz powoli – dokładnie gryź pokarm. Delektuj się jego smakiem i zapachem. Nie spiesz się, w jedzeniu należy zachować nie tylko umiar, ale i spokój. Szybkie spożywanie pokarmu powoduje problemy trawienne. Połykamy zbyt duże kawałki jedzenia, które dłużej zalegają w jelitach, fermentują i powodują wzdęcia, gazy i zaparcia. W czasie jedzenia nie oglądaj telewizji, nie korzystaj z komputera. Jedząc powoli i skupiając na jedzeniu całą swoją uwagę wysyłamy do mózgu informację, że jesteśmy syci, przez co jemy mniej.
– Jedz tyle, ile potrzebujesz – w dzieciństwie nauczono nas, że musimy zjeść wszystko, co mamy na talerzu. To błąd! Najważniejsze by zjeść tyle, ile potrzebuje nasz organizm. Nabieraj mniejsze porcje na talerz. Możesz korzystać z małych talerzy w domu. Gdy nadal będziesz odczuwał głów możesz wziąć dokładkę. Z czasem zaczniesz przyzwyczajać się do mniejszych porcji, po których będziesz syty.
Pomimo, że powyżej znajdują się przykładowe pomysły na zdrowe odżywianie, to w głównej mierze od ciebie zależy, co będziesz jeść, w jaki sposób i jakie przyniesie to skutki dla twojego organizmu.
